Voortgang werkzaamheden - Reisverslag uit Batavia, Indonesië van Caroline - WaarBenJij.nu Voortgang werkzaamheden - Reisverslag uit Batavia, Indonesië van Caroline - WaarBenJij.nu

Voortgang werkzaamheden

Blijf op de hoogte en volg Caroline

10 Juli 2006 | Indonesië, Batavia

De voortgang van het werk in Yogya

Allereerst moet ik zeggen dat de dagen nu vliegen. Er moet nog zoveel gedaan worden in zo'n korte tijd! Zou hier gerust nog maanden kunnen blijven. Er is nog zoveel hulp nodig!

Voor AWN heb ik de org. structuur van AWI onderzocht, de hulpbehoefte in kaart gebracht, mogelijkheden voor toekomstige samenwerking besproken, en contacten gelegd met een journalist uit Belgie die ook voor Nederlandse kranten schrijft.

Tot nu te hoefde ik geen contact te leggen met grote NGO's, omdat AWI al voldoende hulp heeft van ons, Kerkeninactie en Novib.

Mijn werk bestond er ook in om gewoon namens AWN met de AWI kids te spelen, er te zijn. En naar hun verhalen te luisteren. Zodat ze weten dat er mensen in Nederland zijn die om hun geven. Dus dat doe ik ook.
Wil is daar ook een ster in. Ze spreekt vloeiend Indonesisch en is al een paar keer bij AWI geweest. Heel erg fijn. De kids vragen steeds, Ole, of jij ook snel komt.

Gisteren kreeg Wil een telefoontje van een vriendin van haar. Een compleet dorp in de bergen blijkt zonder hulp te zitten. Sinds de aardbeving. Iedereen richt zich op Bantul, maar veel minder op moeilijk bereikbare plaatsen of de binnenstad van Yogya. De kampungs van de AWI kids zien er ook niet fraai uit, maar er is weinig hulp nog.
Wil schrok natuurlijk en wist zich geen raad, omdat ze woensdag al met haar Aceh project begint. Dus heb ik het van haar overgenomen en we moeten dus met een paar man hulp gaan vragen bij de grote NGO's. Gelukkig wilde de journalist me al helpen, omdat hij alle contacten met NGO's heeft.
Ik hoop dat er toch al hulp is geweest. Meestal kloppen verhalen die in paniek worden doorverteld maar half. We zullen zien. Ik ben me ervan bewust dat het niet uit AWN kan worden gefinancierd. Maar ik wil dit doen. Bid maar voor het dorp

Het rare is dat als je hier werkt je gewend raakt aan de puinhoop. De ingestorte huizen doen me vaak weinig, omdat het maar sten zijn. Iedereen beleeft dat natuurlijk anders. Maar de verhalen van mensen, die schrijnende verhalen...
Gisteren was ik een dag vrij, maar ik merkte dat ik ook aan (bijna)niets anders kon denken dan de aardbeving en de tekorten in alle getroffen gebieden. Soms kun je op kleine schaal persoonlijk helpen. Van het geld dat ik van familie en vrienden kreeg. Zo kwam er gisteren een vrouw die vertelde dat haar vriendin al weken zonder hulp zat, de kampung alleen indomie te eten had (slecht voor de gezondheid) en dat haar vriendin door de ellende geen borstvoeding meer kon geven aan haar baby. Dus lieve vrienden mocht ik haar een beetje geld geven en vol trots kwam ze 's middags terug, zo blij dat ze haar vriendin kon helpen met melk, olie, groenten en eieren. Dank jullie wel!
En zo zijn er nog een paar verhalen.

Ik hoorde gisteren dat deze ramp ontzettend onderschat is. Het is de derde grootste ramp in de geschiedenis van de wereld, wat schade betreft. Kun je je dat voorstellen? De 30 miljoen die de overheid per gezin belooft had moet nu onderverdeeld worden, omdat veel meer huishoudens werden getroffen. Er zou zo'n 1 miljoen per huishouden nu overblijven!
Ongelooflijk!

Veel mensen slapen nu nog in een tent. Overdag snikheet en 's avonds koud volgens Indonesiers hier. De tussenoplossing is een huis gebouwd van triplex platen met een golfplaten dak. Ik heb het nog maar in een kampung gezien. Er zaten geen ramen in het huis, alleen een deur.
De volgende oplossing is een bamboe huisje, van ongeveer Rp 1 miljoen. Ook geen ideale oplossing. Maar ik snap ook best dat de mensen niet meer in stenen huizen willen wonen. Als hun huizen van bamboe waren geweest waren er natuurlijk veel minder mensen omgekomen.

Nou ik ga maar weer eens aan het werk

dikke knuffel en hel veel liefs daar in Nederland,

Caro

• 10 Juli 2006 - 07:26

Chris:

He zus,
    zo te lezen ben je echt geweldig bezig, zelfs met je kater van SD! Mooi te horen dat je ook heerlijk kan genieten, ondanks de grootte van de ramp.
    Veel sterkte en een dikke zoen,
    Chris

• 10 Juli 2006 - 08:44

Pa En Ma:

Lieve Caro,

Fijn dat je weer bezig bent en er zin in hebt. Ook fijn dat je wat kunt doen voor de mensen daar, al is het dan op beperkte en individuele schaal. Machtig om zo'n vrouw te helpen met babyvoeding.

Fijn ook dat je ondansk alles ook kunt genieten van dat prachtige land en de mensen daar. Hou je taai en wij bidden voor jou en de indonesiers.

xxxxxx
    Pa en Ma en Erik

• 10 Juli 2006 - 14:32

Brenda:

Hoi Caroline,
    Volg je verhalen steeds met interesse en bewondering. Warme groet,Brenda

• 10 Juli 2006 - 14:49

Karlien:

Hee Caro. Zo, je hoeft niet bang zijn dat je daar overbodig bent. Super dat je zoveel kunt betekenen en, zoals we het niet anders van je gewend zijn, van alles weet te regelen voor de kids. Neem je een handtekening van Shaggy Dog voor ons mee:)? Liefs.

• 10 Juli 2006 - 20:04

Tamara:

Zo dankbaar dat je daar kunt zijn en goed werk mag/kan verrichten!! Ik bid voor allen.....

Tamara

• 11 Juli 2006 - 09:22

Moniek:

Hey Caro, goed bezig daar! Kom je nou echt volgende week donderdag alweer terug? De tijd lijkt voorbij gevlogen. Hopelijk heb je nog tijd voor een beetje vakantie...
    Ik denk aan je!

• 11 Juli 2006 - 16:35

Kaatje:

heeej lieverd, wat ontzettend goed om je verhalen te lezen, en te merken dat je daar zo'n verschil maakt. petje af hoor, wijffie, ik doe het je niet na... ben erg trots op je en hoop je heel erg snel te spreken als je weer terug bent in nederland. kom maar even een paar dagen naar amsterdam als je zin hebt, effe chillen met de meiden hier! lieve caro, een hele dikke kus en een knuffel, karin xx

• 12 Juli 2006 - 12:03

Anne:

kus en ik denk aan je
    liefs

• 12 Juli 2006 - 20:54

Jan:

He Caro wat een indrukwekkende verhalen , weet beina niet wat ik moet zeggen . Maar ik geloof best als je er midden in zit je er aan gewend raakt.Ik zit er naar uit te kijken ook beina te gaan , maar hier zo op een afstant is het ook nog wel heel onwerkelijk .Heb diep respekt en wardering voor jou en je werk daar .Meelevende groet voor jou en in friese tut .Jan

• 13 Juli 2006 - 18:28

Ole:

Hé, apa kabar? Je doet zwaar en dankbaar werk Caro. Geweldig en neme af en toe ook vrij voor jezelf hé!
    Ben je al bij dat dorp (naam?) geweest? Klopt het?
    Je verhaal barst van de nieuwswaarde - wanneer en waar publiceert die journalist?
    We hebben in de laatste AWN vergadering flinke vorderingen gemaakt - zal het binnenkort uitwerken ter overleg (en o wee als je je veto gebruikt..).
    Succes mbak Carrroo!

Ole

Veel succes.

• 13 Juli 2006 - 21:08

Ellis:

He Caro, ondanks de triestheid van alles, lees ik toch veel positiefs terug in je verhalen. Ik denk dat je absoluut de juiste persoon op de juiste plek bent...
    Hier zitten we trouwens ook niet stil hoor; we hebben weer flink vergaderd afgelopen dinsdag en het werd een latertje (of kwam dat doordat we een uur later begonnen...?)
    Succes met de laatste loodjes daar en tot snel,
    Ellis