Twee weken Yogyakarta - Reisverslag uit Yogyakarta, Indonesië van Caroline - WaarBenJij.nu Twee weken Yogyakarta - Reisverslag uit Yogyakarta, Indonesië van Caroline - WaarBenJij.nu

Twee weken Yogyakarta

Blijf op de hoogte en volg Caroline

20 Januari 2007 | Indonesië, Yogyakarta

Hallo semua,

Na twee weken yogya is het tijd om jullie op de hoogte te brengen van de ontwikkelingen hier qua project en de persoonlijke notes van een londoh in Yogya:

Na twee weken begint het project duidelijk vorm aan te nemen. En zijn we, AWI en AWN, heel erg blij met deze nieuwe vorm van samenwerken.
De bedoeling is dat we voor het project dari hati gezamelijk een plek uitzoeken waar onze hulp nodig en gewenst is. Op verschillende plaatsen in Bantul hebben we ingangen, waardoor het realiseren van een project makkelijker wordt. We willen lokaal in Bantul een kinderprogramma opzetten en lokale mensen trainen om met kinderen te werken. We zijn nu aan het uitzoeken waar behoefte aan is, welke activieiten we kunnen opzetten in Bantul en vooral: waar zijn lokale initiatieven voor kinderen ontstaan na de aardbeving?
Volgende week komt Ole, de voorzitter van AWN, naar yogya toe om samen met AWI een MoU te ondertekenen. De grote lijnen qua opzet en samenwerking zijn nu duidelijk.

Tegelijkertijd heeft AWI me gevraagd om aan twe andere projecten mee te werken: er moet een nieuwe website worden opgezet en ik zal de vertalingen Engels en Nederlands maken en de content en stijl verzorgen. Twee medewerkers krijgen nu een cursus websites maken en we gaan over een week of twee hiermee aan de slag.
Dan is er een nieuw projectproposal voor een parenting education project. een groot project waar ik me help het proposal in te dienen bij grote NGO's. Maar voor het wegkon, planning deze week, waren er toch heel veel inhoudelijke en financiele aspecten waaraan gesleuteld moet worden. Afgelopen week daarmee bezig geweest en nu wachten op een nieuw voorstel. Ja zo gaat dat hier.

Verder scheur ik nu elke ochtend vanuit Bantul naar het noorden om een taalcursus BI te volgen. Dat is intensief, maar supergoed. Ik kan nu veel makkelijker communiceren dan voorheen en dat maakt alles veel makkelijker. Het is ook leuk om allerlei mensen van verschillende NGO's en ambassades te ontmoeten en te praten over het werk. Net als met de andere londohs (blanken) hier in Yogya.
Nu je zelf ervaart hoe het wonen, werken en leven is in Indonesie is het ook makkelijker te begrijpen dat het werktempo hier lager ligt. Sec werken we bij AWI van 10.00-17.00 uur. Daarin zit ook nog een pauze en aan werkuren is dat superweinig. Maar vaak zijn er 's avonds en in het weekend nog activiteiten.
Omdat het zo ontzettend heet is en veel kids om aandacht vragen op kantoor werk ik in het weekend of 's avonds het meest effectief.
de ander NGO-ers ervaren hetzelfde: iedereen vraagt continue dingen aan ze en in het weekend is het tijd voor de eigen projecten.
Maar er is ook tijd voor een hoop lol en het leren kennen van de stad. Ben ook al aangehouden door de politie en dat was uiteindelijk een aardige ervaring. Na een half uur glimlachen en je voordoen als een domme toerist.
Het wonen hier begint steeds meer te bevallen: Yogya is een miljoenenstad en ik woon er buiten in een dorpje in Bantul. Dat is tijdelijk, want Lotus en ik hebben besloten dat we beide privacy en ruimte nodig hebben en ik ben nu op zoek naar een eigen huisje. Dat valt nog niet mee: in Bantul is zoveel kapot gegaan door de aardbeving. En in Yogya is het niet meer te betalen een huis.
Ja en als je dan denkt aan hoe de mensen hier moeten rondkomen draait je maag zich om. Er zijn steeds meer straatkinderen en van een van hen heb ik gehoord hoe hij op straat leefde. Laat ik het zo zeggen: het overtreft alle beelden die ik in Nederland hierover had. En ik ben wederom helemaal overtuigd van de noodzaak van bestaan van Anak Wayang.

Ja twee weken na aankomst.. gisteren was er weer een kleine aardbeving. Dit keer in het noorden van Yogya. Jullie horen dat vast niet op het nieuws.
Maar de storm in Nederland is ook heel erg op dit moment, niet?

Nou sayangmu, tot volgende week en een fijn weekend!

X Caro

• 20 Januari 2007 - 17:30

Teun:

Hoi Caro, die storm was inderdaad best erg, maar vooral materiele schade. Wel gewoon weest te trainen natuurlijk, het was wel opvallend rustig op de training donderdag. Vandaag (zaterdag) waren we met 9 man/vrouw op de training Dat kwam gelukkig goed uit, want Frits had een vertegenwoordiger uit Indonesie op bezoek. Die moet als contactpersoon op gaan treden tussen Frits en de leraren uit Indonesie. Het was wel een hele zware training.
    Fijn om te lezen dat je al volop aan het werk bent, keep up the good work. Tot schrijvens, Teun

• 21 Januari 2007 - 14:24

Karlien:

Ha Caro, je klinkt productief. Kan me voorstellen dat het weer even wennen is dat organiseren niet op zn hollands gaat, maar ook wel goed om je versnelling een tandje lager te zetten. Hoop dat je snel een huisje vindt. Het lijkt me fijn om een plekje te hebben waar je echt tot rust kunt komen. Ook al ben je dan een blanke mazzelaar dat dit voor jou nu eenmaal gemakkelijker gaat dan voor indonesiers, ik vind toch dat je het verdient. Alle goeds daar!

• 21 Januari 2007 - 15:14

Willeke:

Lieve Caro.

......

Heerlijk dit te lezen! Wat betreft dat parenting project, Klarenda heb ik ooit eens op aanraden van Sigit benaderd hiervoor, maar niemand vanuit AWI heeft hier toen een vervolg op gegeven.. Klarenda is goed en enthousiast...

Sukses met het project! Ben supertrots op je!

Hati2!

Kus

• 21 Januari 2007 - 18:00

Roos:

He schat,
    Leuk om te lezen; je schrijft echt geweldig!!!! Maak er uiteindelijk maar een boek van!!! Je hebt het echt heel erg druk daar he, al dat mooie werk, vind het zo mooi om te lezen wat je allemaal doet voor de mensen, heb er geen woorden voor. Wat leuk trouwens dat je bij allerlei projecten mee helpt, van alles een beetje mee pikken.
    Politieagenten voor de gek houden he, zo onschuldig als je eruit ziet, slimmerik!!!! haha, moet ik wel om lachen zeg, eerst van de brommer afvallen en daarna polieite-agenten voor de gek houden, je maakt er een potje van in dat verkeer, hihihi. Hmmm, ik hoop dat je snel een fijn plekje vind om te wonen, verder mis ik je ontzettend schat, om mee te praten, te lachen en gek te doen. Dansen met je haren voor je gezicht en jezelf helemaal laten gaan, geweldig gezicht is dat, staat echt op mijn netvlies. Bij gebrek aan aanwezigheid herhaal ik dat plaatje steeds weer en moet ik om je lachen. Lieverd zet je werk voort, je bent een geweldig mens!!!! Lots of love, tot snel schat!!! Liefs xxxxxRoos

• 22 Januari 2007 - 07:47

Erna:

Lieve lieve Caro,

ben blij weer wat van je te horen en ik merk dat je daar al aardig op dreef aan het komen bent. Ik had wel iets gehoord dacht ik ja op het nieuws, al was het maar een heel kort berichtje dus zeker wist ik het niet. Tijdens de storm is het dak van mijn appartement er een beetje afgewaaid, ik kreeg het via foto's te zien. Maar goed, gelukkig is het verkocht he :-)

Lieve Caro, ik denk zeker aan je en hoop dat het je goed gaat. Hou je taai!

Groeten uit een regenachtig en koud Nederland

• 22 Januari 2007 - 22:27

Jan Wijtsma :

Ha die Carolien , ik dacht dat ik je kwijt was , was ook een beetje zo .Maar dat jij al aan de andere kant van de wreld zit , eerder dan ik had ik niet durven dromen , Maar wat zuper zeg . Net als vorig jaar ben je weer leker bezig lees ik wel . Ga zo door en ik volg je nu weer via deze site en wie weet nog dit jaar in levende lijve .
    Ik denk aan je en bid voor jou en je team daar .
    Hr gr uit het hoge noorden selamat pekerjaan .