werken in Indonesie - Reisverslag uit Yogyakarta, Indonesië van Caroline - WaarBenJij.nu werken in Indonesie - Reisverslag uit Yogyakarta, Indonesië van Caroline - WaarBenJij.nu

werken in Indonesie

Blijf op de hoogte en volg Caroline

31 Januari 2007 | Indonesië, Yogyakarta

Hoi allemaal,

Een bericht vanuit het kantoor van Anak Wayang.
Er gebeurt hier vanalles: AWI is vooral druk met een programma om bamboe huizen te plaatsen. Dit is een project van de Worldbank die aan allerlei NGO's hier heeft gevraagd of ze gratis bamboehuizen willen plaatsen in Bantul. De adder onder het gras is echter dat er heel veel administratie bij komt kijken en de aan mij toegewezen projectofficer nu niet met mij mee kan om veldonderzoek te doen in Bantul.
Hij baalt er ook enorm van, want bij AWI zijn ze gewend om effectief te werken. En nu ligt ons project een week stil, minimaal.

Voor mij ook wel balen, maar ik ga vrolijk door met het onderzoeken van de projectopzet. Zo is er een organisatie hier die een trauma relief programma heeft en willen samenwerken. Wat doen ze? Ze geven een dag reiki-les aan kinderen en trucs om hun angsten te controleren. Als het goed blijkt te werken ga ik leren die cursus te geven en krijgt heel AWI traumarelief les. Dat gebruiken we dan ook in het nieuwe project. Naast de bewezen methode van alternatieve educatie. Bij ernstige lichamelijke of geestelijke klachten zullen we de hulp inroepen van het ziekenhuis hier.

Daarnaast is het een week van jam karet (de tijd is rekbaar) en krijg ik een levensles van hoe zaken hier gaan.
Zo is m'n laptop net kapotgegaan, is de overdracht van het huisje uitgesteld en moet ik leren geduld te bewaren. Dat opent wel weer m'n ogen voor andere zaken. Ben hier heel taakgericht bezig, maar het is goed om tijd te maken om over andere projecten en de kinderen te praten.

Even voor jullie: er zijn 150 kinderen bij AWI verdeeld over 2 kantoren en 1 hangoutplek. De kinderen van Juminahan zijn heel erg arm en hebben met problemen te maken als prostitutie, verslavingen, geen geld voor school en AWI heeft daar een preventief project zodat de kids niet op straat belanden. Dit is elke dag een gevecht. Ook met de ouders die willen dat hun kind gaat werken ipv naar school gaat.

De kinderen van Mergangsan en Pakelrejo zijn al verder: het AWi project is met hun begonnen en we zijn nu 10 jaar verder. De eerste generatie AWI kids, zoals wij ze noemen, staan nu op het punt om een eigen weg te kiezen. Ze zijn te oud voor het AWI project en helpen alleen als vrijwilliger nog bij AWI.
Deze kinderen hebben door AWN en AWI hun middelbare school kunnen afmaken, maar moeten nu gaan werken of naar de universiteit. Het geld om de universiteit te btreden, kost 300 euro eenmalig, hebben ze niet. De meesten hebben echter wel de kwaliteiten hiervoor. Ze hebben nu 10 jaar onderwijs gekregen van AWI en zijn kritische sterk ontwikkelde persoonlijkheden. En nu?

AWI en AWN ondersteunen kinderen tot 18 jaar. Sigit de oprichter van AWI heeft hier vanmorgen lang met me over gesproken. Over scholing en drop out risico's, beroepsgericht onderwijs tot het opzetten van een business door de kids waarmee ze geld kunnen verdienen en tegelijkertijd naar de universiteit kunnen gaan.

Ja werken in Indonesie: de problematiek is meervoudig en als AWN-er word je betrokken in veel projecten/vraagstukken en dat is goed! Donderdag hoop ik eindelijk op veldonderzoek te gaan met mas Pur, de projectofficer.
Volgende week heb ik dan veel meer over het inhoudelijke project te vertellen.
De onderzoeksopzet is af en het proposal heeft AWI al goedgekeurd. Nu wachten op AWN. Want die hebben gisteravond vergaderd.
Dan kan ik weer aan de slag.

Mijn twee andere taken: website content vullen wacht ook nog even, want de medewerkers die de site gaan bouwen zijn pas net begonnen met hun lessen.
En het proposal parenting is veranderd op mijn advies en ligt nu ter goedkeuring bij de directeur die alleen heel erg druk is met het project Worldbank.

Dus iedereen hier hoopt dat dat project snel voorbij is.

Tot volgende week en ik ga gewoon door hoor, pukul terus pak Arjan!

Salam dari Yogya,

Caro

• 31 Januari 2007 - 08:21

Erna:

Caro! Ik zie nu de foto van je huisje. Ziet er leuk uit en ben benieuwd naar de binnenkant. Mooie brommer ook :-)
    Heb je mn sms ontvangen? Toch es uitzoeken anders hoe dat kan...
    Lieve lieve Caro, je klinkt ontzettend sterk en ik ben blij je verhalen te lezen. Tot later!

• 31 Januari 2007 - 10:09

Chantal:

Hey caro,
    nou zo te lezen is het ontzettend druk bij AWI. De projecten die ze op hebben gezet, klinken allemaal enorm interessant. Volgens mij betekenen jullie ook enorm veel voor de lokale bevolking. Ik hoop dat je snel op veldonderzoek kan om je project verder te onderzoeken. Ben er ook erg benieuwd naar. En wat leuk om wat foto's van je werk en je huisje te zien. Met een tuintje erbij, fijn!
    Hier gaat ook alles z'n gangetje. Tahnee is weer terug uit Qatar en ik ga morgen met haar, Kelly, Mirka en Monique een weekendje naar Berlijn. Even een klein uitstapje om allemaal weer op te laden en Tahnee om te acclimatiseren. En dan weer flink aan de slag... de eindspurt voor mijn scriptie. Nou lieve Caro, fijn dat ik weer een beetje op de hoogte ben van jouw ervaringen daar en ik ben al weer benieuwd naar de volgende avonturen en belevenissen. Keep up the good work! Dikke kus chantal.

• 31 Januari 2007 - 12:40

Karlien:

Ha Caro! Jam Karet, dat heb ik meteen opgeschreven, mooie uitdrukking en op mij nu ook van toepassing:)Toch klinkt het alsof je een boel oppakt, ze zullen daar wel blij met je zijn! Jammer dat je nog niet in je huisje kunt, hoop dat dat snel geregeld is zodat je daar een mooi plekje kunt inrichten om af en toe even tot rust te komen.
    Hé meisje, pas op jezelf en succes met alles!

• 31 Januari 2007 - 13:25

Ricky:

Lieve Caro, leuk om weer even up to date te raken van al je activiteiten daar.Echt ik vind het steeds wer bewonderingswaardig wat je daar doet. Gisteren lang en intensief vergaderd en je krijgt spoedig antwoord van ons.
    Gave brommer,lekker blauw. En jam karet pas ook op jezelf!
    Salam, sampai jumpa!

• 31 Januari 2007 - 13:29

Jan:

Ik hoor het al , er word weer veel energie gestoken in jou projekten en veel geduld is er ook nodig zoals je schrijft . En kantoorwerk is saai zeker als je liever zichtbaar werk levert met je handen .Succes met alles , denk veel aan jou en de mensen daar in Yogya .Jammer dat je huisje op zich laat wachten .Groet uit Friesland ps : denkje ook een beetje aan je zelf .

• 31 Januari 2007 - 14:34

Erik:

e zusje, groetjes van niels en mij. kut dat je laptop kapot is en je huisje nog even moet wachten, en met je geduld,tsja...;) X

• 31 Januari 2007 - 19:27

Roos:

Hey lieverd,
    druk druk zo te lezen. Wij hebben net lekker gegeten; bij arnold (teun, regis en ik), was lekker, alleen mosten we jou misen he?? Je hebt het er zo te lezen allemaal maar druk mee, bezig met nieuwe ontwikkelingen. Geduld is een schone zaak zeggen ze altijd; ook al wi je dat dingen soms wat sneller lopen, er zal vast een reden voor zijn. Ik vind het zo geweldig te lezen wat je allemaal doet, kan ik blijven zeggen. Ik heb gisteren betaald verlof gevraagd; misschien lukt dat wel, in ieder geval gaat onbetaald verlof wel lukken. Collega's vonden het super leuk, echt geweldig dat ze achter me staan.
    Ik krijg hier te horen dat ik nog wat ruimte over moet laten voor de rest, dus liefie, het ga je goed!!! Hou van jou, god bless you, liefs Roos

• 31 Januari 2007 - 19:31

Teun En Roos:

He lieverd, ten eerste; een hele leuke blitse scooter!!! En... ga je in de tuin wonen van waar je nu woont??? hmm we snappen het niet??? ligt nisschien aan ons...
    kisses en lots of smiles!!! xxx

• 01 Februari 2007 - 09:25

Anne:

Lieve Meis, klinkt allemaal super. Je bent lekker bezig en weet zeker dat je nu al onmisbaar bent daar. En wat een leuk huisje. Nog een beetje opknappen, maar ziet er geweldig uit! Mooi om te lezen dat je zo veel voor de kinderen kunt betekenen: moeilijke problematiek lijkt me. Heb je ook wel tijd voor jezelf?
    Dikke kus en een knuffel!

• 01 Februari 2007 - 10:09

Theo En Arjan:

Hallo Caro,

Zijn gisteren na een goede reis weer terug in Nederland....brrrr koud hoor! In Indonesie niet echt de mogelijkheid gehad en.. genomen om je te volgen. Theo en ik hebben twee fantastische maanden gehad. Veel, heel veel vrienden ontmoet: veel liefde en warmte. Helaas een tekort verblijf in Yogya, maar dat halen we een volgende keer wel weer in. Hebben nog wel een fijne en inspirerende avond met de eerste generatie AWI kids in Mergangsan gehad, met Sigit bij Pak kasman, waar alles 10 jaar geleden begon. Doe iedereen daar de groeten van ons en inderdaad..... PUKUL TERUS!
    Liefs, werk ze en hati2 in het verkeer.
    Salam hangat
    Theo en Arjan

• 01 Februari 2007 - 14:18

Chris:

Hai zussie, blij te horen dat je relax bezig bent ontdanks je laptop en je huisje.
    Sterkte met alles, dikke knuffel en zoen! Chrisdus

• 03 Februari 2007 - 17:41

Rian:

Hee Caro! Altijd weer tof om te kunnen zien wat je allemaal doet. En hoe je tegenslagen in iets positiefs weet om te zetten. Wat een schattig huisje. Wel een flinke tegenstelling met die duivelse machine waar je op rondscheurt dus.
    Tot gauw weer.
    Liefs
    Rian

• 12 Februari 2007 - 08:06

Eefje:

Hey Caro,

Echt leuk om te lezen hoe het daar allemaal gaat! Echt super goed wat je allemaal doet! Heel veel plezier en succes daar, en maak er wat moois van!

Liefs Eefje