2 - Reisverslag uit Batavia, Indonesië van Caroline - WaarBenJij.nu 2 - Reisverslag uit Batavia, Indonesië van Caroline - WaarBenJij.nu

Blijf op de hoogte en volg Caroline

20 Juli 2006 | Indonesië, Batavia

Axel en de dokters waren druk bezig met commuicatie en het helpen van gewonden. Licht gewonden en checken van infecties.
Extra tenten werden opgezet. Overdag een paar honderd mensen, 's avonds komen er 2.000. Mensen willen bij elkaar schuilen op een hoger gelegen plek ver van het strand.
Ik zag de getraumatiseerde kinderen en besloot dat we direct met hen moesten gaan spelen. Het duurde een paar uur voor we toestemming kregen. De mensen dachten dat er geen tijd voor was. Ik zei dat ik het zelf kon organiseren, a la anak wayang, en eindelijk konden we beginnen.
Het bleek een energiebron voor de hele posko. Mensen en kinderen lachten weer en dat gaf zoveel kracht. Vooral de ballen waren een succes. Abbot had bedacht dat de kids alle ballen in een doos moesten proberen te gooien en al snel werden alle hulpverleners bekogeld met ballen.
Ik kreeg en t-shirt van de organisatie HELP aangetrokken en de tv zender nam alles op.
We hebben echt lol gehad.

Daarna zijn we teruggereden naar het centrum om nieuwe aid en speelgoed te kopen.
Wat bleek? We hadden alle voorraad al opgekocht. Nergens anders konden we een winkel vinden met speelgoed of andere goederen.
Toen besloten we om terug te gaan naar Yogya om vandaar uit nieuwe hulpgoederen te kopen en te transporteren.
Er waren inmiddels zoveel NGO's,hulpgoederen voldoende dat het niet langer goed leek om te blijven. Als we de andere posko's hadden kunnen bezoeken om trauma relief voor de kinderen te organiseren waren we gebleven.
Maar de posko's hebben veel vrijwilligers lokaal die dat ook kunen. Dus ga ik nu in samenwerking met AWI pakketten en workshops klaarmaken en versturen naar Pangandaran.
We hebben nog een paar dagen voordat ik terugmoet.

Ik was blij om terug te zijn in Yogya, blij ook dat we ons guesthouse in Pangandaran konden verlaten. Dat hadden we de tweede nacht gevonden. Achteraf bleek dat het heel dicht bij het strand was. Die nacht heb ik geen oog dichtgedaan. Ik wist het toen niet, maar Andi had veel last van nachtmerries. Hij is nog maar 21 en was ook in paniek geweest de vorige dag. Dus ging ik maar waken.
Bovendien had Willeke me gebeld dat een grote aardbeving en tsunami werd verwacht in Pangandaran met een beving van 8.2 op de schaal van Richter. Het is onduidelijk wanneer.
Ik was dus alert en dacht: als we hier besluiten te blijven dan wil ik niet meer in dit guesthouse blijven. Als er geen emergency aid gegeven kan worden dan gaan we weg. Trauma relief is belangrijk, maar kan niet zonder spullen. Dus organiseren we het wel vanuit Yogya.
De mensen van HELP en Abbot heb ik op de hoogte gebracht van de berichten over aardbeving. Maar Andi niet.
We zijn dus om meerdere redenen teruggekomen.

Nu ga ik de foto's plaatsen op internet. Ook van Pangadaran.
Als laatste wil ik nog zeggen dat ik nu zo ovrtuigd ben van AWI programma's en het helpen van kinderen. Als zij happy zijn, zijn de ouders happy. Als zij zich kuen ontwikkelen, ontwikkelt een kampung zich. Als zij de mogelijkheden krijgen, krijgt het land meer mogelijkheden.
En ja, als kinderen weer kunnen lachen, dan maakt dat mij echt gelukkig!
Relativeren door middel van de hardste grappen.
Dat hebben wij ook gedaan. En het voorbereiden van je ziel om te sterven. Kleding, geld, paspoort.. het maakt echt niks meer uit hoor. Is echt compleet onbelangrijk.

• 21 Juli 2006 - 07:42

Gertrud:

Ik heb bewondering voor je, Caro.Wat ben je toch een prachtmens!
    liefs

• 21 Juli 2006 - 09:15

Rian:

Hee krachtige vrouw! Gesproken over tot uitdrukking brengen wie je in wezen bent....
    Ik wens jou en iedereen daar veel liefde wijsheid en kracht toe om dit alles te doorstaan.
    Veel liefs!

• 21 Juli 2006 - 09:59

Ole:

Caro, het is ongelooflijk te zien hoe je in een paar weken groeit. Zoals je nu schrijft in vergelijking met je eerste blog stukjes, over heel emotionele zware gebeurtenissen en hoe je kracht uit hulpverlenen haalt: echt geweldig!
    Wel moet je er alvast rekening mee houden dat je veel indrukken pas later (in Nederland) gaat verwerken en dat dat zwaar is, omdat het in Holland over ee hittegolfje gaat... maar wij zijn er voor je hoor!

Keep up the good work - echt geweldige promo ook op radio 1 (niet 2 toch?): je was wel een kwartier ana het woord en de verslaggever was hoorbaar onder de indruk van je energie.

En dan haast weer naar huis.. probeer nog even te genieten en geef de AWI kids ene knuffel van het hele AWN bestuur, ok?

liefs
    Ole

• 21 Juli 2006 - 12:01

Henk Marsman:

Hoi Caro,
    wat ontzettend gaaf dat je daar mensen aan het helpen bent. Vooral de kids, die hebben echt Gods hart. May God bless you abundantly in all your endeavours!

Henk

• 21 Juli 2006 - 12:22

Chrisdus:

Ongelofelijk, wat ben jij geweldig bezig. Ik denk terug aan een maand of twee geleden toen we in de trein zaten te praten over wat we willen enzo. Jij hebt duidelijk iets gevonden dat je wilt, dat je sterker maakt, niet afhankelijk van anderen en overtuigd van jezelf.
    Ik ben jaloers op je.

Liefs, je broertje

• 21 Juli 2006 - 19:51

Ricky:

Lieve Caro,

ik sluit me aan bij alle berichten die hieronder staan. Ik hbe bewondering voor je kracht je doorzettingsvermogen en om ales in een positieve manier in beweging te zetten. Waanzinnig!!!Echt top!!!

In nederland wachten we op meer verhalen voor AWN en AWI.
    liefs ricky

• 21 Juli 2006 - 19:58

Ellis:

He Caro,
    heb eigenlijk geen woorden voor wat jouw verhaal losmaakt bij mij. Het maakt alles zo relatief hier. Ben blij dat jij daar zit; niet alleen voor de kids & ouders daar, maar ook als inspiratie voor ons en anderen. Tot snel en liefs,
    Ellis

• 21 Juli 2006 - 21:06

Jan:

Tarima kasi Caro .Heb een aantal van je varhalen achter elkaar gelezen , ben stil en diep onder de indruk van wat je tegen komt hoe je handeld en vertrouwd op je gevoel .
    Echt echt bewonderens waardig .Maar ik weet ook als je er midden inzit grensen verlecht worden .
    Wij hier kijken met holle ogen en leege handen naar de t.v. en jou woorden .
    Pas goed op jezelf zeker als je weer terug moet naar Belanda , je weet het zelf het is hier op het moment snikheet maar over het algemeen zo koud .GOD bless you .Ik ga over 4 weken heb er veel zin in maar met al dat natuur geweld kijk ik er ook wel een ietsje tegen op , maar als ik er in zit doe ik het zelfde als jou , er moet gehandeld worden .groet en in dikke tut Jan

• 22 Juli 2006 - 10:29

Willeke:

SUPERWIJF!!!!!!!!!

Wat heerlijk je zo te zien, wat een power heb je in je lijf! Je hebt zoveel te geven. Je inspireert me!

Liefde,

W

• 24 Juli 2006 - 08:45

Opa Boersma:

lieve Caro,

je belevenissen heb ik met volle interesse gevolgt.
    wat je karakter betreft ben je daar volkomen op je plaats. Tenslotte rest me nog te zeggen veel sterkte gewenst met jouw Kramers-karakter.

Tenslotte ontvang de hartelijke groeten van oma en opa Boersma
    En behouden thuiskomst gewenst

• 24 Juli 2006 - 09:42

Pa En Ma:

Ontroerend, Caro en zeer aangrijpend. We bidden elke dag voor jou en de anderen.
    Probeer nog even te ontspannen voordat je terug moet.

• 24 Juli 2006 - 12:54

Roos:

He lieverd,
    Ben helemaal ondersteboven van je verhaal, jeetje wat heftig allemaal. Vind het echt super dat je zo sterk in je schoenen staat, let je wel op jezelf? Hoop dat je het allemaal kan relativeren, want het is wel heel erg veel, wat er allemaal op je af komt.
    Inderdaad wordt je in zulke situaties nog eens extra bewust gemaakt van wat nou echt belangrijke dingen in het leven zijn, mooie gedachten!!!
    Werkelijk waar Caro, ik vind het zo geweldig wat je doet, heb er geen woorden voor.....
    Je bent een engel!

Tot snel schat,
    hou je taai, en let op jezelf, love you!!!
    heel veel liefs Roos